Pages

09 April 2011

Pencegahan telur tiruan yang berleluasa

Pencegahan_Telur_Tiruan

Apa aku nak makan pagi-pagi ni? Telur dah tak berani nak makan bila dapat tau telur pun ada jenis cap tiruan. Silap pilih mau keracunan laa aku ni. Nampak gaya kena mula cari telur yang mahal ala-ala banyak vitamain. Huaahahaa, aku kaya!!!

Kes ini aku rasa mebuatkat ramai yang trauma, tambahan lagi yang membuka gerai makan. Telur rebus kepada naksi lemak, telur goreng pada nasi goreng, buger special balut telur, mee szling sama telur cair, udang goreng bertepung, kek, roti, dan tepung KFC?? .. fuuh banyak tuu!! aku kene puasa makan benda-benda bertelur ke, alahai. Tolonglah jangan jual telur ciplak tu. Ia membuatkan aku terasa anti telor ayam!!

Kenapa mereka mencipta telur tiruan? Semestinya itulah jalan pantas untuk mereka cepat untung. Tapi tidakkah mereka sedar akan hasil dari telur itu bakal mengundang bahaya? Pentingkan diri . huh!!

Dalam diam-diam itupun dah menunjukkan ciptaan manusia kini semakin hebat sehinggakan menyerupai ciptaan Allah. Itupun kita bernasib baik keupayaan manusia terbatas. Pada pencipta telur jangan sampai bangga sangat.

Jom pekena telur puyuh mai :)

18 ulasan:

  1. beli teluq yg ada taik ayam..tu baru ori..hehehe

    BalasPadam
  2. HAHAHHAHA XD cadangan bernas.. eh tapi.. takot jugak telur ciplak tuu tenyeh2 kat taik ayam tepi jalan :P

    BalasPadam
  3. siyes aku da takot nak makan telur sekarang. tapi sedap!!aduh..mereka yang jual ni mmg tarak skul.

    BalasPadam
  4. ahhhahaa.. susah2 pi cari telo OMEGA XD kalau ada wet manyak

    BalasPadam
  5. Tak nak makan telur la cam ni..makan ayam je =P

    http://manis-cili.blogspot.com/2011/04/mari-potong-ayam.html

    BalasPadam
  6. LOL. mcmne la nk bezakan eh. tak bole mkn telur dahla pas neyh jwbnye, haha.

    BalasPadam
  7. hehe tuuu pasal.. sape yg de tgk berita.. compom x dapt beza mane yg betol.. huuuhu

    BalasPadam
  8. masalah gak lar, bukan saja tak boleh breakfast pagi2 dgn telur, tapi nak order, nasi goreng pattaya,butter prawn, mee goreng mamak atau ape saja lar yang berasaskan telur, kena fikir 40 kali :D

    BalasPadam
  9. cmne eh nk cam telur tiruan nih? ade apa pada telur tu?

    BalasPadam
  10. Suka dgn cadangan Az, tukor ke telur burung puyuh...ehhh...sodap gak tau :D

    Latest n3: Monkey Smile!

    BalasPadam
  11. Macam mana nak cari yang ori kalau macam tu?

    BalasPadam
  12. aah kan.mkn telur puyuh pulak (jgn ada telur puyuh tiruan pulak udahla)..

    *sokong cik tomyam.agaak konfiden sikit kalau telur tu ada taik ayam.kekeke~

    BalasPadam
  13. hahahhaa.. susah gak nak cam.. pasal terlalu hnpir rupanya.. pagi tadi tgk berita. depe pakat ramai2 tegok, fuuh siap timbg.. tp xdapat cam gak..

    BalasPadam
  14. boleh dikatakan shera ni hantu telur.. suka gler telur.. biler dah macam ni.. pk pk pun.. hmm makan ke tak, makan ke tak.. haha.. last2 makan gak lar.. >.<"

    telur puyuh x puas makan kot.. hehe..

    BalasPadam
  15. sgt hebat skrg nie kan.. adoi la

    BalasPadam
  16. telur pun nak ciplak , haiyaaa!

    =.="


    dunia-dunia-dunia,

    *gaya mengeluh*

    haha

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^