Pages

07 April 2011

Anak muda menyebut OMG??

Penggunaan_OMG_dalam_islam
"OMG, apa aku dah buat?"
"OMG, tak sangka aku menang!"
"OMG, comelnya!!"
What is mean OMG (oh makcik gaga)?? Belum sebut ayat sepisis2 lain lagi tu.
Sahabat sekalian, itulah contoh perkataan yang digilai anak muda zaman sekarang. Taukah maksudnya dan faham betul-betukah, atau pakai sental ikut sedap mulut saja. Kalian tau atau tidak, sekarang masih hangat diperdebatkan pembantahan penggunaan kalimah Allah pada agama lain. Anak-anak muda kita pula duk semangat guna nama tuhan mereka pula, apa kejadahnya?? Ramai memperjuangkannya seperti orang hebat ini [ link ]

Dimana sensiviti kita. Kalau sebut tuhanku, nanti orang akan kata kau sebut tuhan mana? Yaa, itu bahasa orang barat. Mereka bermaksudkan tuhan mereka pada hakikatnya. Apakah mereka sedar akan kata-kata itu seperti sudah menyekutukan Allah yang maha agung. Itulah hakikat sebenar yang melanda, yang peliknya kenapa perlu malu nak sebut,
yaa allah   subahanallah    masyaallah         astagfirullah        Alhamdulillah      
Kalau betul malu tak payah mengucaplah. Dik kerana takut orang lain cop "alah alimnya dia", "ustaz dah membebel", dan lain-lain kutukan. Biarlah, biarlah orang nak kata apa pun, kita perlu ada pendirian tersendiri.

Tapi pada hakikatnya itulah suara syaitan yang sedang menghasutmu dengan menggunakan suara rakan kita sendiri. Syaitan yang bertopengkan manusia. 
*p/s: dari kome buang pahale, baik sebut mende-mende bergune.            
Jangan jadikan ikutan menjadi pengangan, tapi biar jadikan agama amalan kehidupan seharian. Beranikan diri, percayakan hati, teguhkanlah pendirian ini.

18 ulasan:

  1. setuju sangat2.. btw, link tuh xleh bukak la.. malware detected..

    BalasPadam
  2. ahaha
    betul tu Az . .
    stuju sgt . .
    tak pyah lah kita nak ikut budaya brat tu kalau agama kita sendiri lebih indah =)

    BalasPadam
  3. setujulah..nak ubah mulai sekarang...pahala perlu dikejar..huhuhu...thankz kongsi info....

    BalasPadam
  4. Link tu memang boleh dibukak.. ada lah org yang dengki pada blog dia tuu.. kalau nk tgk boleh je. klik proceed.. huhuu blog mahadir ayat dia mantap.

    ewmm sedih laa.. tu baru OMG, blum lagi OMDG, OMFG, OM lain2 lagi huhu

    sedih2

    thanks sume faham apayg cuba dismpaikan.. :)

    BalasPadam
  5. hehehe dh xsbut dh OMG and seangkatan dgnny... zman2 jahiliah dulu je.. hehehe

    jemput singgah ANASAURUS :)

    BalasPadam
  6. betol2.
    skg dah takder plak nak sebut yang baik2.
    semua nak omputih jek. haih DONIA!

    *kdg2 aku pon sama. sob sob.

    BalasPadam
  7. sangat setuju dgn entry ni..
    semua patut mula sedar ayat2 macm ni tak patut digunakan kerana kita tak tahu tafsiran ayat2 tersebut :)

    BalasPadam
  8. betul2...tu la, manusia...kadang2 menda2 mcam nie kiter xperasan..nampak sgt kepekaan kite buang jauh2nyer...
    bagus entry nie...bley memberi peringatan wat org2 yg leka n lalai

    BalasPadam
  9. Huhu ada butui tuh .. kdg2 tersebut jugak dolu ..hu ^^

    BalasPadam
  10. maksud lain omg ialah ..
    OHH !! MENARIK GILE !!
    ngeeeeee ~ :p

    BalasPadam
  11. cadangn sedari lynda amat bernas.. ^^ nape xde butang like kat comment ni ek?? hheheee

    BalasPadam
  12. mmber2 adk aku ckp, 'Oh! Mak Gajah'

    BalasPadam
  13. aiseh ~
    terasa ..

    tq !
    =)

    =='

    BalasPadam
  14. hehehehe... dah lama MO nak tylis entry tajuk OMG ni.. tapi kekangan masa menyebabkan tertangguh penulisan di blog.. ermmm.. terima kasih atas perkongsian..kadang2 rasa nak sepak2 je sapa dok suka cakap OMG tu..huhuhu... MO penah tanya depan2 saipa suka sangat dok sebut OMG..kita kan muslim..jawapan dia bg dah terbiasa..memang geram r..huhuh..

    BalasPadam
  15. Oh my d..haha..astagfirullah..bru tau =.= Nasib baik tak sbt.

    Beranikan diri, percayakan hati, teguhkanlah pendirian ini.Suke yang ini ;D

    BalasPadam
  16. nice entry...
    bkn ssh pon nak sebut Ya Allah....

    p/s : br sempat mbalas kunjungan dr segmen gegar 1ooo blog dr abg ben...sorry ....

    BalasPadam
  17. nilah akibaat layan sgt org putih2 ni,adehhhh

    peringtan berguna buat sy gak,thank

    follow sni ye^^

    BalasPadam
  18. like2..cket2 omg..cket2 omg.hehe

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^