Pages

11 Mac 2011

Pengguna Disable Right Click Membunuh Diri? FAKTA!


Adakah ini kes bunuh diri? 
Blogger ini dikhianati oleh sahabat sendiri? 
Atau perbuatan blogger ini menggundang risikonya sendiri? 

(  artikel ini dibuat khas bagi mereka yang menggunakan dan berhasrat untuk khidmat ini. )
 (  Baca ini sebelum melakukannya  )

Tajuk melambangkan apa yang hendak saya katakan. Seperti yang anda tahu, dikalangan blogger masakini yang hendak menggunakan fungsi ini "Disable Right Click" (DRC) sebagai jalan pintas untuk mengelakkan hasil seni mereka dicabuli atau dipelopori oleh pihak lain. 

Apakah benar ianya berkesan?
Apakah benar ianya berjaya?
Apakah benar ianya berguna? 

Bagi sesetengah pihak ada pendapat masing-masing, 

Kelebihan DRC 
Pengguna atau lebih mesra dipanggil sebagai blogger amat menyukai fungsi ini kerana, dapat menyekat daripada pembaca atau pencuri dari mengambil hasil seni anak bangsa ini dari dicuri atau diciplak untuk diletakkan di blog mereka tampa credit atau penghargaan. 
Itu saja kelebihannya.??
Kekurangan DRC
Fakta. Setiap kelebihan ada kekurangannya. Kaedah DRC sendiri boleh menggundang ramai follower lari meninggalkan anda. Kerana apa?

Fungsi ini menyusahkan mereka. Contoh: 
  1. nak copy link blog mereka pada shoutbox anda tak berjaya. 
  2. nak copy page contest xboleh.
  3. nak bukak Tap baru tampa menganggu blog tu. (idea gabanMorka memang betul pon)
  4. nak klik refresh pon x boleh?
  5. Nak letak backlink pon sama xboleh. ye laa.. x kn nak taip alamat entry terbaru kat comment tu.. jenuh uii.. lagi kat shout box tu.  
SAPA TAK HANGIN!! silap-silap, nk follow pon terbantut, terkedu,terpeleot, dan macam2 lagi terr.. laahh. TEKANAN!!!

 Bagi sesiapa yang ingin menggunakan fungsi ini, fikir terlebih dahulu. Isu copy paste memang sukar dibendung. Tapi anda dapat menghindarkan diri darinya. Saya sarankn penggunaan INI. Ia membantu anda untuk mengesan siapa yang telah mencuri atau copy dari page anda, dan mereka tidak akan terlepas. Ada lagi anti copy, tapi bnyak juga kelemahan, dan boleh menyusahkan anda. Huaahaha.. Sebenarnya sahabat-sahabat sekalian, selain DRC ada banyak cara untuk copypaste, dan teknik ni lagi mudah bagi mereka yang sudah biasa. antaranya

Ctrl + C
save as page, dll.

So, kemudahan yang dapat saya simpulkan, janganlah risau. Teruskan menulis, teruskan penulisan anda. Tambahkan kretiviti anda dlam penulisan. Biar pembaca dapat mengenali anda ialah anda, dan anda bukan sebagai orng lain. Biar pembaca tertarik dengan semua hasil nukilan anda. Jangan takut. Setiap perbuatan yang tidak ikhlas itu mengundang kerugian. Tidak sekarang , masanya akan tiba juga. Jangan bunuh diri, "nasihat oleh kementerian blogger dalam negara".


Tidak rugi mencari khazanah ilmu,
tidak miskin mencurahkan ilmu,
tidak sia-sia pengorbanan mu,kelak merekakan mengingati mu,


Berjuang demi keadilan blogger, sekian.

Wassalam.

14 ulasan:

  1. xpaham..camana bley jdi gtu ea?

    BalasPadam
  2. x pham? ewmm.. tang mana. t sy edit entry tuu.. THANKS.. :)

    BalasPadam
  3. sangat setuju! memang menyusahkan. aku nak bukak tab lain pon susah

    n lastly, sayonara la blog tu

    BalasPadam
  4. betul2!!! sokong sgt2... kadng2 nk byat kerja senang. xmo kaco link tu.. huhu

    BalasPadam
  5. betol tuu.. tak berguna pon DRC tuu..penah gak buat entry ttg nie..lebih byk keburukan dari kebaikan..follow blog anda.
    http://shqpewsqiq.blogspot.com/2011/02/disable-right-click.html

    BalasPadam
  6. Kak Intan pon baru je buang DRC kat blog...hee hee :D

    BalasPadam
  7. sangat2 setuju..mnyusahkan la blog ade DRC..nak copy paste tutorial pown payah..kadang2 kne salin balik satu2..ergh,stress..hehehe :)

    BalasPadam
  8. @nur
    ewm toi2.. sokong kata2 anda.. fuh sabo jelaa.. (separuh dari iman) hehehe

    @intan
    kak, hehe ek? a a ri tu ada lagi.. cepat nyew da buang ??

    @noreien
    btol! kadng2x boleh nk copy link kat shout box.. huhu saabboojelaaa

    @SJ
    hahaa Thanks.. follow sama. :P

    BalasPadam
  9. Bsiq> dah tu, macam mana nak elak eh??? Bkak page yg awak bg tu..xda pulak...

    BalasPadam
  10. hee, disabled balik lahh

    BalasPadam
  11. menyusahkan dan merugikan owner blog sendiri...

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^