Pages

01 Mac 2011

Hantu Kak Limah Mendapat Nama Kerana Budaya


Boleh katakan filem berbajet rendah ni menjadi buah mulur orang ramai. Bukan saja kerana jenakanya yang tidak pernah buat oreng berhenti sakit perut, akan tetapi mesej-mesejnya juga kena pada masa yang sesuai.

Ini bukan sebagai promosi filem tersebut, akan tetapi sengaja hendak di timbulkn persoalan, mengapa filem ini boleh mengaut untung yang besar kira-kira 6juta.

Ramai yang kurang sedar, atau tidak perasan akan perkara ini. Filem Hantu Kak Limah ( HKL ) membawa tema budaya kampung dan budaya kita itu sendiri. Melalui gaya bahasa logaht kampung, adat resam, dan suasana budaya bangsa kita yang diketengahkan.

Kita lihat, bagai mana teater Puteri Gunung Ledang ( PGL ). Namanya gah bila di tayangkan di luar negara juga dalam negeri. Kerana apa? keran mengangkat budaya itu sendiri.

Tapi mengapa kita malu dengan budaya kita? Jepun sampai sekarang berbagga dengan budaya mereka. China bermegah dengan adat resam mereka. Kita? mencedok budaya mereka, dan melupakannya begitu saja. Dimanakah kita? Kalau bukan kita yang hendak mengangkat budaya kita, siapa lagi?

Ini tidak, semakin banyak filem mengarut-ngarut, tahyul-mayul, toyol-kojol.. Aaaduuuhhh...... buat budak-budak lagi takut.


 Kerana budaya,
bangsa diharumkan,
 kerana adat,
selamat warisan sejagat.

wassalam..

8 ulasan:

 1. itu ler penting nye english education~~ ahahaha

  BalasPadam
 2. hehhee betui tuu betui... org bru ade spm. dip pon x abis lg. penting tu penting...

  hehheee... bale bale...

  BalasPadam
 3. betul tu... sapa yg malu sangat "kita bakor jer".... hehehehe

  BalasPadam
 4. hhhehee.. sapew2??.. jgn risau "sy ade silat gayoung jgn main2 haaa" hehehheee...

  BalasPadam
 5. visit us http://kitaunishop.blogspot.com/

  BalasPadam
 6. uih?? ade iklan promosi pulak? hehhee

  BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^