Pages

18 Mei 2011

Follower Ramai Tapi Pengunjung Sedikit

I'm_follow_you_back
Kajian demi kajian mencari point-point penting untuk satu-satu artikel bagi menarik lebih ramai lagi pembaca blog. Disiapkan gambar, diletakkan tajuk yang gempak, dan dipromosikan di segala tempat media bagi mencari publisiti, tidak kira facebook, twitter, mahupun feed subscribe. . . . selang beberapa jam. . . 

Aaaaii.... follower ramai ribuan, yang bace cenonet?? 
pengkomen haram macam nak taknak je??

Itulah yang sering terjadi pada setiap blogger. Masa nak naik tidak kesah  walau bagaimanapun caranya akan diusahakan mencari follower. Samada blogwalking 200 blog sehari, komen blog-blog baru dijumpai, ataupun sanggup shout pada setiap shoutbox yang diterjahnya. Wah dalam masa 3 bulan blog barunya itu mampu mencecah ribuan follower yang follow atas sebab teknik yang masih diamalkan iaitu sistem barter,
Sisterm Barter
Pada zaman dahulu masing-masing memerlukan sistem barter ini. bagi memuaskan hati masing-masing, iaitu suka sama suka, aku suka kau, dan kau suka aku.  
I follow you, then you follow me back
Ohh I love you bebeh...  Me too honey....

Konsep itu masih lagi diamalkan sampai sekarang. Memang bagus, kedua duanya mendapat manafaat masing-masing. Sorang dapat follower, dan sorang lagi dapat follower, deal!! Tapi janganlah merungut,
Blogger, "Kenapa kau tak baca blog aku sayang?" Jawab pasangannya, "Kau hanya nak follower dari dulu sayang ku, bukankah itu janji pertemuan kita pertama dulu?" Blogger, "errr.... Ye ke??"
Sebenarnya kalau anda sudah mulakan dengan sebegitu maka anda akan dapat kembali begitu. Percayalah, first impression sangat penting. Kalau pembaca mula terpikat dengan blog anda dia sendiri follow dan komen artikel, dan dia bakal menjadi good reader. Berbanding blogger yang terpaksa follow sebab ayat touching mintak difollow, dia akan dapat seperti dihajat. Iaitu sebagai follower dan bukannya reader (sila betulkan niat anda)

33 ulasan:

  1. ye betol..
    follow bia la ikhlas..
    =D

    BalasPadam
  2. @hana
    hehe a a.... ikhlas dan tulus suci (ewaahh) hehe.. yg penting ade semangat blogging dan membaca :)

    BalasPadam
  3. ye2 kena follow biar ikhlas.. :)

    BalasPadam
  4. haha tau xpe.pengkomen sorg dua even followe 3 4 ribu org.follow skdr follow je la 2

    BalasPadam
  5. hati yg suci susah di cari.. ehee.. semua perkara buat biar ikhlas.. baru berkat berpanjangan. ye tak?

    BalasPadam
  6. @normala
    hehe hati kene suci :) baru sam2 berbudi :P

    @lieyda
    hehee yup!!.. nmpak benoo follower saje~~~ ^_^ hhee

    @shaherah
    hehee yeah!! btoi.. jd cm shaherah xpe.. setia komen dan ramai follower.. sejati g tu!! :D
    I LIKE U STYLE!

    BalasPadam
  7. huhu...selalu BW,ade jugak mcm nie...tp xpe laa..msg2 kan... =p

    BalasPadam
  8. aku dah follow belog ni
    cepat lah follow aku balik

    kahkahkah

    BalasPadam
  9. @lia
    hehe em em.. masing2.. tp saekadar beritahu je :P

    @Nadiah
    yeahh!!! thnks!... :D

    @Zam
    hahahaa perli ak!!! :P

    BalasPadam
  10. So true!Anyway ko nye blog mmg aku slalu kunjung!!hoho..klu ko update setiap mse, setiap mse la aku dok mmbce blog ko...lalalala~~~

    BalasPadam
  11. @intan
    hehehe thanks.. hng sentiasa menemai blogku yg sugul ini.. akan kuberikan pngkat kebesaran nanti :P

    BalasPadam
  12. Takyah bg pangkat ape2...jujur aku ckp mmg aku suke bce blog ko..hee~~keep it up!!

    BalasPadam
  13. @intan
    hehhehe wahh terharuu~~... aduhh ak aku buat yg terbaik sempai bebila :)

    thanks sbb beri semangat :D

    BalasPadam
  14. @noreen
    X mo wat cm tuu tauuk :P

    BalasPadam
  15. ya ya..nak folw tu ikls na...:))

    BalasPadam
  16. aku sentiasa mem'follow'..tp lebih kepada mereka yg mahu baca dan komen...

    ada bahan bagus kena baca baru dpt pekdah dari BW kita tu....blogging mau ikhlas !

    BalasPadam
  17. @ana
    ehehhee perli ke?? :P gedget follower xda lahh rini huhu XD xpe..

    @pakcik
    benar, yg terbaik macam tu lah, biar kita terpikat dengan entri blog mereka tuu.. :P

    BalasPadam
  18. @noreen
    hehee bagus.. kene caring kamu lebih :P

    BalasPadam
  19. ye betulkan niat...

    xksh la sket ke ramai ke followers yg penting isi penyampaian tu membuatkan org tertarik nak baca...

    betul x?

    BalasPadam
  20. @gadis
    :D yess U are right!
    yg penting ada benda yg nak dismpaikan..

    BalasPadam
  21. az perli ek.. >.<" hehehe.. xpe xpe.. shera ari2 dok skodeng blog az ni.. tak tahu lar kenapa.. ^_^ ade aura gtu..

    BalasPadam
  22. okay. sib baik aku tak ramai folower mcm blog hang. haha

    BalasPadam
  23. @shaherah
    eh mane de perli laa.... hheehhe ade ape tuu~~ cecite cecite :D

    @Nurul
    :) hik hik hik

    @penyu weh bukan ke hng lagi ramai follower dari ak?? haaa~~~

    @Miss
    setuju? maka kita geng!! hehehehe

    BalasPadam
  24. mmg setuju dgn pendapat awak ni.. kurang follower tak bermakna kurang pembaca kan? yang penting keikhlasan masing-masing.. nape hari ni ramai je buat entry psl follower e? dari abg HH, abg Ben dan etc.. adakah hari ni, hari untuk review follower? hmmm.. musykil :D

    BalasPadam
  25. @maslina
    Mungkin kebetulan, hehehe sebb hati ni yg kate (nape aku x tamai follower?) hehehe entry tu pasal diri sendiri sebenarnya :)

    BalasPadam
  26. alfatihah semoga roh allahyarham bloger telordibasuh dicucuri rahmat.
    beliau adalah salah seorang mentor saya.

    http://telordibasuh.blogspot.com/

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^