Pages

17 Mei 2011

Akibat Menggunakan Mouse Secara Berterusan

Sudah dua minggu Berturut-turut saya banyak menghabiskan masa di hadapan komputer menyiapkan tempahan rekaan Header blog pelanggan. Hari demi hari tempahan makin bertambah, dan tenaga perlu dikerah, tangan mula naik parah, penat sampai mouse merekah.. hah hah haah... 

Tapi semuanya berubah seketika selepas 3 hari yang lalu, pergelangan dan tapak tangan saya semakin sakit. Sebelum ni ada saja sakit-sakit dan lenguh-lenguh di bahagian tersebut, tapi hanya sementara. Tapi pada hari tu dari pagi sampai ketengahari sakit makin terasa dan pedihnya tidak terhingga. Rasanya seperti otot yang merengang, tisu koyak akibat dari senaman yang jarang dilakukan. Auuhh pedih..! 

Tapi tangan digagah meneroka laman maya lagi. Tiba-tiba terdetik hati merindui laman blog sayaanonymos.com. Sambil-sambil baca atrikel-artikel lama, saya terbaca satu artikel yang mengejutkan.

Carpal Turnel Syndrome

Penyakit yang dikatakan penyakit yang sentiasa menyerang Blogger, Multimedia designer, ataupun pengguna komputer tegar, akibat dari salah cara penggunaan Mouse secara berterusan atau seumpamanya. Sesungguhnya gambar dapat memberikan kefahaman. Rajin-rajinlah Google. 


Kalaulah korang merasakan sakit-sakit tu pandai-pandailah cari jalan penyelesaian. Tapi sebelum tu anda nak tahu penyebab saya sakit ni? Rupa-rupanya salah cara menggunakan komputer saya ni. Seperti di bawah.


Nilah gambar sebelum dan selepas tahu kesalahan posisi menggunakan PC dengan betul (tengok kedudukan mouse). Aduhai, harap-harap ini masih belum terlambat untuk pulih. Harap kalian dapat mendoakan agar saya cepat sembuh. Kianya angapan bahawa tangan ini hanya terseliuh adalah salh. Kalau saya berterusan dalam penyalh gunaan kompuer mungkin saya akan .. yaa Allah minta-minta ak dihindarkan dari musibah ini.. Amin.. 

( aku tak mau kena bedah! ak x mau!! sakit!! takot!! )

Pengunaan_keybord_yang_betul

Penggunaan_mouse_yang_betul
Kedudukan_menggunakan_Komputer
Kedudukan_selesa_melihat_monitor
Inilah cara sebetulnya menggunakan komputer. Kalau rajin tengoklah nanti cara-cara mengelakkannya dari sini [LINK]. Sesungguhnya meghindari lebih baik dari mengubati. Aduh sampai apa yang saya taip sekarang ini adalah menggunakan tangan kiri, edit gambar pagi tadi, entri ini sehinggalah cari gambar untuk entri ini dengan mouse. Sekarang sakit lagi sebab pagi tadi try buat jugak satu design (degil betul) kalau tidak mungkin dah sihat. Doakan saya cepat sembuh

(saya menaip tangan kiri ni ok! sila beri simpati anda pada saya!)

25 ulasan:

  1. lama-lama jadi kidal kan ??

    BalasPadam
  2. kesian dia!! moga cepat sembuh... :)

    BalasPadam
  3. alololo cian die...lepas ni haty2 ye tyme on9...kadang2 kite pun ta prasan benda2 mcm ni bley efek kat kite kan...nway, thanx 4 the info....=)

    BalasPadam
  4. alahaii patut le senyap jer,. sian designer sy ni,. takpe2 rehat le cukup2,. nanti dah sembuh buat le dengan betul2 yer,. saya tunggu jer,.

    BalasPadam
  5. takutnya.guna mouse pon kena btul2 eh?hmmm gud info =)

    BalasPadam
  6. @kak.Al
    huhuh tu pasal kadang2 benda remeh jadi serius.. huhu

    @Mcm2
    hehe tu le pasalnye, maaf le lambat.. :P

    @rara
    bukan mouse je, keyboard pon boleh jadi huhuhuu.. gune bebaik...

    BalasPadam
  7. nak lagi selamat tukar2 tangan guna mouse..hahahha..agak letih tukar2..
    anyway,semoga cepat sembuh....kurangkan fap fap fap(joking~~~~)hahahaha

    Akibat Terlalu Lama Tidak Mengadakan Hubungan Suami Isteri..

    BalasPadam
  8. penah dengar gak pasal mende ni...
    mmg bahaya kalau salah cara...
    tu penting belajar ergonomik...
    huhu...

    BalasPadam
  9. @daniel
    aiii lain macm tuu~~ heee.. tu yg payah kalau nak tukar2 hehehe

    @apan
    hehe tu penting kalau org yg belajar sebarkaN melalui blog :)

    BalasPadam
  10. az! mula2 tu rasa sengal2 eh? macam lenguh..

    BalasPadam
  11. takutnyaaaaa..semoga cepat sembuh ya bidi

    BalasPadam
  12. huh... memang sakit.. terasa sampai tgh2 tapak tgn kan... penah kene dulu. pastu stop ngadap pc seminggu & urut sendiri tgn tu. lama2 dah ok... ;)

    pasni tukar posisi yer... cepat sembuh..

    BalasPadam
  13. @ain
    a a ingat sengal2.. td daa kurang tp ptg td kuat balik huuaaa!!! nak x nak sok kene p g klinik

    @musmah
    hehehe insyallahh.. :) aminn...

    BalasPadam
  14. Erm..adik aku selalu main game..aish dia x sdr ag tu..nk takot kn dia gune artikel ni..hahahaha(gelak jahat)

    BalasPadam
  15. kesian dia..thanx eh tunjuk gmbr2 tu. patutla hr tu pergelangan tgn ni sakit n lenguh2. rupanya tak guna mouse dgn betul.

    pape pn, smoga cpt sembuh :)

    http://amirabdaziz.blogspot.com

    BalasPadam
  16. pegi pegi!

    *rasanya mcm ain pon sama. sakit :(

    BalasPadam
  17. @intan
    heheheh sian dia.. ok gak tuu tp jgn ugut x bagi on9 sudaaa hahaha XD

    @meera
    haaa petanda laa tuu.. bhaya tau.. t p tukar cara guna mouse

    @ain
    hehehe haa kan... t p klinik.. hehee
    jngan tgguh tau.. bahayee

    @shah
    salamm.. thanks.. :)

    BalasPadam
  18. @nadirah
    Insyallah aminn... :)

    BalasPadam
  19. so xyah guna komputer....kita guna ipad je...kah3....

    BalasPadam
  20. aha... dulu dapat gak info ni dari email.. sangat bermanfaat kan... bahaya kalo tak guna dengan betul..

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^