Pages

08 April 2011

Makanan ini perosak kesihatan ummat



Semua makanan kita makan. Apa yang sedap kita telan, yang tidak sedap diluahkan. Tapi tahukan sekalian, makanan juga ada jenis-jenis campuran yang dilarang oleh baginda. Kerana boleh mengakibatkan berbagai penyakit. berikut adalah petikan yang Az jumpa dan semestinya anda pernah baca [ LINK ARTICLE ] ,

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. 
  1. Jangan makan SUSU bersama DAGING
  2. Jangan makan DAGING bersama IKAN
  3. Jangan makan IKAN bersama SUSU
  4. Jangan makan AYAM bersama SUSU
  5. Jangan makan IKAN bersama TELUR
  6. Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
  7. Jangan makan SUSU bersama CUKA
  8. Jangan makan BUAH bersama SUSU 
Kalau kita tengok list makanan tu semetinya kita berjaga-jaga. Tapi hakikatnya, dalam diam-diam anda perasan atau tidak, kita sering makan makanan tersebut dalam kita tidak sedar. Mungkin anda katakan, anda tidak pernah makan benda ini bersama bukan? Az berani katakan "ya!!" bagi pihak anda, walaupun anda menafikannya. Kerana apa, kerana ianya adalah hakikat santapan rakyat masa kini.

Ada banyak buruknya percampuran bahan ini. Kajilah dalam google tu. Ada banyak kajian orang lain mengenainya. Tidak rugi mencari sesuatu yang baru. 

Anda semestinya sudah biasa makan dimajlis-majlis keramaian, dan kenduri seumpamanya. Perasan atau tidak, ada lauk yang disajikan seiring dengan larangan ini. Daging kari sama ikan panggang, koktail lagilah.  Jangan salahkan mereka, mereka cuma tidak tahu. Anda yang tahu kenalah memilih. Ada banyak lagi sebenarnya, tapi sebaiknya biarlah anda cari sendiri. Di sini Az sertakan apa yang Az jumpa. Selamat berkongsi ilmu. Semua ini ada dalam makan harian kita, jadi berjaga-jagalah. Kalau rajin carilah resipi-resipi yang macam ini untuk diteladani. 

Ikan_goreng_bertepung


Koktail_buah_bersama_susu
Kek_ada_telur_dan_cuka
Ikan_masak_salad
Cabaran,  cari lagi resipi-resipi yang 
ada mengandungi seperti bahan ini. 
Selamat berjaya.


12 ulasan:

  1. udang goreng tepung xpe x ?hehe .

    BalasPadam
  2. seriously tak bole?
    urm good entry n sgt berguna . .
    thanks =)

    BalasPadam
  3. udang goreng?? hehhe ade terpikir gak.. tah laa.. ok kot :P
    (teringin pulak rasenya)

    ewm2 x boleh.. :D

    BalasPadam
  4. yer pernah jugak membaca artikel n dengar psl makanan nie jugak...thnx ingtkan lg...

    BalasPadam
  5. koktail buah bersama susu..
    sangat menyelerakan.. rupanya..
    makanan ni wat shera sakit perut..
    banyak pulak tu makanan yg shera makan.. patut lar sakit jek..

    BalasPadam
  6. Really ? serius baru tau !!
    tq !!

    BalasPadam
  7. what is bitter is good for health, what is sweet works the other way.

    BalasPadam
  8. penyu goreng tepung.
    budu.
    cencaluk.
    durian belanda masak lemak cili api.
    boleh takk?

    BalasPadam
  9. patut ade yang makan smpai keracunan..

    nice info..^^

    BalasPadam
  10. saya pernah makan buah dengan susu tu..ish3..nak berjaga-jaga lepas ni...thanks!! ^_^

    BalasPadam
  11. thanx for ur info.. sangat berguna..

    BalasPadam
  12. hhee.. ewmm kalau sekali tgk mesti nmpak bagus.. ada bnyk khasiat, tapi tu laaa ada pulak kekurangan.. mcm makan vitamin terlebih dos :P

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^