Pages

18 April 2012

Bahasa Melayu Yang Mundur!

Malaysia kini kian meROJAK

Itulah yang bakal diungkapkan oleh generasi akan datang jika kita sekarang sebagai belia tidak mengangkat bahasa melayu keatas. Ini semua gara-gara kereta proton baru PREVE. Aku rasakan seperti terhina dengan meletakkan nama model terbaru tersebut dengan menggunakan bahasa lain. Ya, memang namanya bakal menarik minat pembeli luar. Tapi sampai bila kita nak jadi macam ni? Seperti pencacai dengan tuan pencacai. Seperti dijajah lagi.

Jepun boleh berjaya kerana, bahasa dan budaya mereka angkat ke tahap tertinggi. Banayak buku-buku terkenal barat, mereka terjemahkan ke pada bahasa mereka agar rakyat mereka boleh maju sama. Sampaikan buku-buku dan kajian mereka pula diterjemahkan kepada bahasa barat.

Negara Islam dahaulu, menyediakan ganjaran bagi sesiapa yang boleh membuat terjemahan kitab-kitab dari bahasa lain kepada bahasa arab. Maka sebab itulah pada masa itu zaman Islam maju dan gah di mata dunia.

Pada zaman Kerajaan Melaka, bahasa Melayu dipertuturkan hampir seluruh pelusuk dunia, hanya kerana ingin berdagang di negeri Melaka yang terkenal pada masa itu. 

Bangga yoop.. 

Tapi sekarang, buku teks jadi bahasa Inggeris sebab ilmu tu dari barat dan senang nak sambung belajar. Nama kereta jadi nama bahasa luar. Nama budak-budak melayu sekarang pun dah jadi macam nama mat salleh. Ingat nak jadi artis ke hape?

Ape kejadahnye ni hooook...

Kita kagum dengan nama Mitsubishi sebab ia datang dari Jepun dan bunyinya unik. Agak-agak, kalau nama  kereta PERDANA orang Jepun bace, mesti dia rasa lagi unik, betul tak?! Apa-apa pun, aku bangga Malaysia makin maju. :)

Malaysia Hebat
Bahasa Jiwa Bangsa.. ( tiba-tiba rasa nak jadi patriotik ) hehehe.. Jangan sekali-kali lupa tanah tumpah  darah ini. 

14 ulasan:

  1. hahaha... apa boleh buat. Konon Proton nak buat kereta global! so terpaksa pakai nama ala ala spanish tapi bunyi macam pervert la pula dalam english

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah pasal.. hehehe... yeah! memalukan tui.. mcm err... pervert? hahhahaa :P redo je la.. tp kete yg nma 5 pahlawan tu mcm terhad je ek?

      Padam
  2. Macam pelik je namanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa tau xpe.. memang pelik.. x silap diambil dari bahasa spanyol.. maksud dia ape tah.. lupe den :P

      Padam
  3. sy suka gk yg nma2 pahlawan tu..unik dan kemelayuan bunyinya..benda yg unik mudah curi perhatian kot..
    zaman skrang ni suka sgt membaratkn melayu, kononnya moden dan global tp tak melambangkn identiti

    tapi, yela..
    proton kan org bisnes, nama preve mungkin salah 1 strategi untuk tembus pasaran global. tengok la model Saga, Kenari, Arena apabila dijual kat luar negara. Nama ditukar.

    Papepun terbaikk lah proton. Semoga mnjadi jenama antarabangsa dan ikon negara kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa... tu la pasal.. membaratkan kemalyuan, haha best ayat tu.

      emm, pasal p tukaq nama kat luar tu lah xda identiti!.. ape la deme ni.. dulu proton x laku sbb rupanyamemang x cntik sngt pon. kalau nama gah, pon x guan. :) tp skung da lin.. bory mntop2 :P ok pe! be proud of it right?

      Padam
  4. gov cakap sak serupa bikin. sowie nadh cakap la. tapi tu hakikatnya.

    depa cakap pendidikan kita bagus world class konon, tapi berapa ramai anak depa masuk sekolah kebangsaan?

    depa kata kita kena berjimat cermat, tapi tgk la perbelanjaan depa?

    kena kat kita ja. tak paham napa makin lama nama makin ilang jatidiri kebangsaan tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh.. pasal worl class tu la yg rosak khlak bebudak tu.. p bagi kelas luar wat pe.. bagi la mlay class! own structur, and silibus. ti biar standart world education.. :P hoho

      Makin hilang erti anak jati

      Padam
  5. belila kerete buatan malaysia :D

    sy suka kete proton ....

    malaysia boleh


    salam perkenalan + follow ur blog :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes.. sokong proton (tp xsokong nama baru tu)

      Padam
  6. Aku nak komen. ade typo di situ..hahahaha:p

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaahha chait!! dia cari TYPO je? ape daa.. XD

      Padam
  7. kalo dalam bahasa melayu, ape maksud preve ni? err...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau cari dalam kamaus dewan bahase, konfom x jumpe. klu google dalam translator melayu jadi sentec error.... bzzz bomm :P

      Padam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^