Pages

05 April 2011

Ciri-ciri Blogger mesra Komen


Sepanjang program Gegar 1000 blog, membuatkan Az terus merantau hampir 300 blog mencari pengalaman dan kenalan. Apa yang Az dapat ingin dikongsikan kepada rakan-rakan sekalian. Apakah ciri-ciri seseorang blogger itu mesra komen?
( a ) Adakah dia membalas setiap komen yang diberikan oleh pembaca entrinya,
( b ) atau dia bermesra dengan blogger yang telah memberi komen kepada entrinya?
Jawapannya ialah,
( c ) Seseorang blogger memberikan ruangan komentar yang baik untuk pembacanya.
 Kenapa Az katakan begitu? Bagi Az personaly tampa cara (c ) tidak mungkin atau jarang sekali seseorang itu akan menerima komen dari pembacanya. Kerana setiap pembaca adalah cerewet! Az sendiri pun sebegitu, dan itulah namanya hak pengguna.

Anda sebagai seorang blogger, haruslah peka dengan situasi sebegini. Jangan ambil mudah, dan jangan ambil remeh. Kerana blogger yang bombong dan tinggi egonya bakal mengundang kegagalan. Hatta dalam bidang apa-apa pun sekali.

Apakah cara mahu menjadi Blogger mesra komen?


Az mahu anda ikut cara-cara ini satu persatu. Sesiapa mahu ikut teruskan, dan yang mana enggan dan tetap dengan pendirian sila perhatikan,


1. buka Dashboard anda dalam laman blogger.com
2. klikkan Setting dan 
3. klikkan pecahan dibawahnya Comment (boleh rujuk rajah (1) dibawah)


Klik gambar (1) ini kalau mahukan kejelasan
4. klikkan semua seperti didalam rajah (1) diatas. Ada penerangan disediakan.
5. sambungannya di rambar rajah (2) di bawah,

Klik gambar (2) ini kalau mahukan kejelasan
6. Ikut seperti yang diberikan petunjuk dalam gambar rajah (2) diatas
7. selesai menekan klik pada butan Save, anda sudah pun berjaya.
8. ini hasilnya selepas diubah suai menjadi lebih mesra.

Kilk untuk tumbesaran gambar
9. Apa bila di ruangan blog, anda klik bahagian komen. Ini akan keluar dalam bentuk frame yang baru. dengan mudah dan pantas maka anda sudah pun berjaya menjadi seorang Blogger mesra komen.

Ini adalah idea sendiri. Jika berminat untuk berkongsi. Maklumkan dahulu.
Selamat mencuba.

22 ulasan:

  1. betul..pop-up window sesuai bila internet kurang kelajuan...

    varification word tue supaya komen tak masuk dalam spam.. tu je..

    memudahkan pembaca mmg bagus.. hehe..

    BalasPadam
  2. i follow u. wahh.. bagus tips nih. nanti nak seting balik la.

    patut la saya punya blog takde folower, takde komen. rupanya benda alah ni yang bikin hal.
    dem !!

    BalasPadam
  3. memg nak buat . .
    tp tak pandai =(

    BalasPadam
  4. nice info bro tq for sharing!

    BalasPadam
  5. yes. . yes . .yes
    dah jadi ! ! !
    hehe suke la . .
    thanks Az =)

    BalasPadam
  6. gud idea.. akak pun sbnrnya leceh gak nk melayan verification words nih.

    BalasPadam
  7. suke dgn blogger yg gune blogspot open komen untuk sume jenis laman blog len..itu lebih mudah :)

    BalasPadam
  8. kalau nak try mesra komen boleh tengok dalam ni..try lah komen..mesra gila

    Mendidih Bersama : Gadis Tudung Moden

    BalasPadam
  9. Ha!kantoi wallpaper google Chrome gune image monyet..lalalala~~tetibekn..
    back to topic..nk tau registered user tu cne ek??

    BalasPadam
  10. tenkiu bro az...tadi ada kawan ckp dorang tak dapat nk komen...skang bro dh ajar cari yang mudah...thanks again...

    BalasPadam
  11. Betul tu...

    Saya review blog awak.. Thanks for being my follower..saya follow semula..

    http://cintakuntumansyurga.blogspot.com/2011/04/review-blog-follower-ke-240.html

    BalasPadam
  12. ngehee~
    sarah nye pop up gak! ^^

    BalasPadam
  13. Dusshhh!

    Kena sejibik kat kak intan...haa haa. Okey-okey now BabyIntan pon dah pakai semual pop-up comment box seperti yg di syor kan Az :D

    BalasPadam
  14. Bagus jika mesra komen tp takut SPAM komen plak yg terlebih mesra..huhu

    BalasPadam
  15. Thanx for the info... dah tukar setting pun kat blog... penambahbaikan tu perlu untuk lebih user-friendly...

    BalasPadam
  16. Az, aku tumpang copy-paste post ni... nak bgtau pada readers laen.... terima kasih...

    BalasPadam
  17. dulu pakai pop-up tapi sejak pakai comment luv ni jadi camtulah...nak buat camne....nak betulkan nak cari tu payah...so bukan sengajakan..huhuhu

    BalasPadam
  18. saya pun buat mcm nie..senang...xder la leceh..lbh2 lagi nk kena isi kod verification

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^