Pages

10 Mac 2011

Aku Dah Tengok Merong Mahawangsa !!!


Hari yang aku nanti-nantikan sudah tiba! yeyy!..

Tarikh bersejarah Malaysia telah menayangkan filem yang besar ini keserata pelusuk dunia fuh!!! (kecuali area pedalam dll). Aku betul-betul teruja dari tahun lepas! Selepas tengok trailer diew fuh, gempak giller!
Pagi-pagi tadi aku dah x sengan duduk, tidor pon dah tak nyenyak, makan lagi ar.. tak lalu haii.... hehehehe..
So kesudahahnnya aku dah pergi tengok! hahahahhhaa.

Apa yang aku dapat simpulkan dari hasil kerja tangan orang-orang kita nie? hehehe pasti ada yang tak sabar-sabar nak tahu. Hehee.. sabar..

Perghh!!! boleh tahan beb!! 

Ewm.. aku boleh kata puas hati la. Memang ini cerita epik! ala PGL. Ini hanya pendapat aku, maaf kalau ada pihak tersinggung. Jalan cerita mula-mula memang slow sikit laa. Impak permulaan cerita dengan pertarungan Merong dengan seorang bangsawan. Perjalan cerita diteruskan sehingga Putera Rom berjumpa Puteri Cina. Babak romantik pon ade, cepat sangat! hahaha..

Aku boleh kata mula-mula memang slow. Dari mula seakan-akan ada pembaca hikayat, sampailah babak romantik, huhu.. TAPI!!! cerita diew best selepas tu. Haa.... bila dah peperangan bermula.

 GERUDA VS CINA, ROM, MERUNG. 

Fuh memang ala-ala Hollywood aka Ong Bak (efek darah). Aiishh!!! takkan nak aku cerita semua? Pi la tengok! hahahahhaa... Aku boleh beri 4.99 bintang! hehe (pasai apa?) 0.01 untuk permulaan laa... hehehe

Cerita ni sedikit sebanyak memberi kita pendedahan cerita Hikayat Melayu lama yang jarang kita jumpai ataupun didengari. melaui penceritaan sebegini.Diharapakn Hikayat Melayu ini tidak ditelan zaman, begitu juga cerita hikaya-hikayat yang lain. 

Aku dulu pon tak tau pun Merung Mahawangsa ni keturunan Raja Iskandar dan raja pertama kerajaan Langkasuka. Akan tetapi bagi aku, cerita ni tidak kena sangat pada aku. Tak da babak yang boleh buat aku teringat-ingat. Sampai keluar dari tempat tu, aku rasa, "ewmm ?? boleh lah" hehe. Tak tahu lah. ni jenis taste aku. 

Pesanan..
Kalau sejarah sendiri tidak dikenali, maka akan lahir anak bangsa yang lupa diri,bilakan semua sejarah tidak diteladani,maka sia-sialah zahir dan isi.
Tengok! jangan tak tengok ye (^_^)")

Sekian.

Wassalam.

 Pada yang dah tengok. 
Apa pula pendapat kalian? hehehe komen2!!!

10 ulasan:

  1. ni yang buat aku lagi eksited nak tgk ni...

    BalasPadam
  2. pergh...
    awal btuil g tgk..
    thanx bg review..
    rasanyer ramai blogger kasi review pasni..

    BalasPadam
  3. wah...nak g ngk pas ne...huhu

    BalasPadam
  4. waaaw...

    sape leh tahan!! hehhee

    em2.. filem besar msti ramai nk cari trafik.. :D

    BalasPadam
  5. aku pon excited nak tgk dari aritu...tp dgr slow awal tu down la skit ni..

    BalasPadam
  6. amboi laju gile g tgok...mentang2 xde paper pg td yer...haha

    BalasPadam
  7. erm...awal betul tengok....
    nih yg buat xsabar nak p jenguk nih..

    ngeee~~~:D

    BalasPadam
  8. @faiz
    hhehee alaa.. slow cikit jew.. :D

    @Corat2et
    hahhaa layan jew~~ hhehehe

    @ayung
    hehehee moh3!!! jom ar... sy dah lepas daa..
    anda bile lagi? :D

    BalasPadam
  9. Nak pegi tengok! tapi ade final exam la pulak. wuwuwuwu.

    BalasPadam
  10. Tak tengok pun.Tapi serius bangga.Macam filem antarabangsa.Congrats,KRU ! Wuhuu !

    BalasPadam

Sebarang komen dan cadangan adalah digalakkan. Amatlah dihargai andai anda dapat MEnjadi pengikut sy. Terima kasih. ^_^